İç Denetim Birimi Başkanlığı

2016/8 Mesleki Eğitime Teşvik ve Yönlendirme, Mesleki Eğitimde Alan ve Dal Seçimi Danışmanlık Raporu

"Mesleki Eğitime Teşvik ve Yönlendirme ? Mesleki Eğitimde Alan ve Dal Seçimi" danışmanlık faaliyetinin amacı, süreçle ilgili mevcut politika ve stratejiler doğrultusunda yürütülen uygulamaların Bakanlık, öğrenci ve veli beklentileri doğrultusunda incelenerek, geliştirilmesine katkı sunmaktır.

Mesleklerin tanıtımı ve öğrencilerin ilgi ve yeteneklerinin tespiti şeklindeki yöneltme faaliyetleri, MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan yıllık çerçeve planı doğrultusunda yürütülmektedir. İllerde okul ve kurumlar bu çerçeve programlarına uygun olarak kendi yıllık planlarını hazırlayıp, faaliyetlerini bu plan doğrultusunda sürdürmektedirler. Yöneltme sorumluluğu, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu çerçevesinde eğitimin her aşamasıyla ilgili planlama, koordinasyon, politika ve strateji geliştirme sorumluluğu olan tüm birimlerin ortak görevidir.

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, yöneltme çalışmaları kapsamına giren hususlarla ilgili olarak mesleklerin tanıtımı, öğrencilerin mesleki ve teknik ortaöğretim okullarına ilgilerini çekme ve kişilerin ve ülkenin beklentilerine uygun meslekli nesiller yetiştirme çabaları çerçevesinde geliştirilen politika ve stratejilere uygun çalışmalar yürütmektedir.

Danışmanlık faaliyetimiz sürecin politika ve stratejilerinin belirlenmesi aşamasından, öğrenci ve velilere yönelik etkinliklerin uygulanma aşamasına kadar olan tüm aşamaları kapsayacak şekilde planlanmıştır. Bu kapsamda örneklem olarak belirlenen kurum ve kişilere yönelik iç denetim testleri uygulanmıştır.

Danışmanlık testlerinin kapsamı; merkez birimler, 9 il örnekleminde il/ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri, İŞKUR il temsilcilikleri, RAM'lar, ortaokullar, mesleki ve teknik ortaöğretim okulları ile bu okullar/kurumlarda görev yapanlar, 9., 10. Sınıf öğrencileri ve velileriyle sınırlandırılmıştır.

Çalışma sonunda; sürecin etkinliği ve verimliği adına neler yapılması gerektiğine yönelik analizler yapılabilmesine katkı sunacak önemli veriler elde edilmiştir. Kritik Tespit ve Öneriler:

Mesleklerin tanıtımı, öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine uygun alanlara ve mesleğe yöneltme çalışmaları Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün çabalarıyla sınırlı kalmamalıdır. Önemi göz önünde bulundurularak, Talim ve Terbiye Kurulu, eğitim öğretim daireleri ve Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü yöneltme konusunda dış paydaşlarla birlikte eğitimin tüm kademelerini içine alan politikalar geliştirilmeli ve uygulanmalıdır. Bu gereklilik yasal sorumluluk olmasının ötesinde geleceğimizin teminatı öğrencilerimiz için hayati öneme sahiptir.

Diğer taraftan Türkiye İş Kurumunun il düzeyinde meslek edindirme ve meslek tanıtımlarına yönelik ciddi çalışmalar yaptığı, iş ve meslek danışmanları istihdam ettiği göz önünde bulundurularak, politika ve strateji belirleme ve uygulama sürecinde daha etkin işbirliği yapılmasının sürecin verimliliğini arttıracağı değerlendirilmektedir.

Emniyet Mah. Gazeteci Yazar Muammer Yaşar Cad. MEB Beşevler Kampüsü, H Blok 06560 Yenimahalle/ANKARA - 90 312 413 18 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.